Kossuthville – Florida

Kossuthville vagy ahogy a helyiek nevezik „K-ville” az egyike az Amerikában található Kossuthville-eknek. A városka akkor jött létre, amikor az északkeleti magyarok közül páran földet vásároltak Polk megyében. Az 1920-as években a „floridai paradicsom” ígérete vonzotta ide a magyarokat. Település alapítója Németh József volt.

Kossuthville - Florida
Kossuthville – Florida

A telepesek főleg mezőgazdaságból éltek: gyümölcs és cukornád-termesztésből.  A város adott otthont a „Hungarian Inn” nevű étteremnek, de bezárása után játszóteret építettek a helyére. Az alapítóknak nagy tervei voltak a várossal, de ezek sajnos nem valósultak meg. Ma már csak a városka elnevezési jelezi a magyar eredetet.

Térkép

Wass Albert is megemlíti a települést a Magyar örökségünk című könyvében. Wass Albert azt írja: „Kossuth-emigráció egy kis csoportja ugyanakkor Floridában telepedett meg, ahol megvetették a floridai télivetemény termelés alapjait. Telepüket Kossuthville-nek nevezték el. Sikerük hírére azonban hamarosan tucatjával érkeztek nem-magyar telepesek, akik két évtized múltával Kossuthville nevét átváltoztatták Plant City-re.” Plant City és a K-ville egymás mellett találhatóak. Egyelőre nem világos, hogy mire is gondolt a szerző.

Nem csak ez az egyetlen magyar vonatkozás az Egyesült Államokban. Az elmúlt évszázadok alatt rengeteg magyar hagyott maga után valamilyen nyomot az amerikai kontinensen és az USA-ban egyaránt.

Ha érdekelnek további magyar történetek a világ körül, akkor iratkozz fel a YouTube csatornánkra. További cikkeket Ázsiából itt olvashatsz. A magyar emlékhelyekről készített interaktív térképet pedig a cikk közepén beágyazva.

Published by