Amerikai magyar könyvtár

Hogyan jött létre egy amerikai magyar könyvtár? Az Amerikai Magyar Alapítványt 1955-ben hozták létre New Jersey-ben, New Brunswickben; 1989-ben megnyitották a Magyar Örökségközpontot, amelyet Papp László, az akkori alapítvány igazgatósági tagja tervezett. Az alapítvány feladata eredetileg a magyar tanszék népszerűsítése volt az Elmhurst Főiskolán.

Amerikai magyar könyvtár
Amerikai magyar könyvtár

Az alapítvány krédóját a „Gyűjtsd, tartsd fenn, ünnepeld” jelmondattal határozták meg. Magyar Örökségközpont múzeumot, levéltárt és jelentős könyvtárat is üzemeltet. Több mint 60 000 könyvvel, monográfiával és történelmi nyilvántartással felszerelt New Brunswick-i  amerikai magyar könyvtár a Rutgers Egyetem könyvtárának leányvállalataként működik.

Térkép

A levéltár jelentős amerikai magyar vonatkozású dokumentációt őriz, mint például a Bethlen Gyűjteményt, az amerikai magyar reformátusok teljes archívumát és az egyik legrégebbi amerikai magyar egészségbiztosító, a William Penn Társaság archívumát. A tizenötödik századi könyvritkaságok, valamint múzeumi minőségű térképek és különféle folyóiratok, videók, felvételek, kazetták, CD-k, DVD-k és archív anyagok szerepelnek a gyűjteményben.

Nem csak ez az egyetlen magyar vonatkozás az Egyesült Államokban. Az elmúlt évszázadok alatt rengeteg magyar hagyott maga után valamilyen nyomot az amerikai kontinensen és az USA-ban egyaránt.

Ha érdekelnek további magyar történetek a világ körül, akkor iratkozz fel a YouTube csatornánkra. További cikkeket Ázsiából itt olvashatsz. A magyar emlékhelyekről készített interaktív térképet pedig a cikk közepén beágyazva.

Published by