Darr bányakatasztrófa – Pennsylvania

Elképesztő tragédia sújtotta a pennsylvaniai Smithtownot, amikor 1907. decemberében, egy bányászati ​​robbanás során 239 férfi és fiatal fiú halt meg. A tragédiát az okozta, hogy a bányászok nyílt lámpával közlekedtek az alagutakban. Ma már csak úgy emlegetik: a darr bányakatasztrófa.

Az áldozatok közül volt, akit a kövek temettek maga alá, mások megfulladtak, sokakat pedig a robbanás tépett darabokra. A szerencsétlenségnek egyetlen túlélője volt: Joseph Mapleton, aki az egyik mellékbejáratnál tartózkodott a robbanás idején.  Bányában nem csak magyarok dolgoztak. Megmenekült 200 görög katolikus és görög ortodox vallású munkás, akik a Julián naptár szerint aznap tartották Szent Miklós ünnepét, így nem mentek dolgozni.

Térkép

A többiek nem voltak ilyen szerencsések: az áldozatok listája szerint rengeteg tizenéves fiú is életét vesztette, és a magyar közösséget érte a legnagyobb sorscsapás, a darr bányakatasztrófa 130 magyar nemzetiségű ember életét követelte.  Áldozatok közül sokan amerikai nevet kaptak, ezért a korabeli újságok arról írtak, hogy angolul-beszélő emberek vesztették életüket.

A robbanás utáni időben 1921-ben alapították meg az amerikai magyar reformátusok a „Bethlen Home” -nek kereszteltet árvaházat. Az intézményt ma idősek otthonaként működik.

Ha érdekelnek további magyar történetek a világ körül, akkor iratkozz fel a YouTube csatornánkra. További cikkeket Ázsiából itt olvashatsz. A magyar emlékhelyekről készített interaktív térképet pedig a cikk közepén beágyazva.

Published by