A denveri 56-os emlékpark

Körülbelül 600 coloradói magyar gyűlt össze 1966 október 23-án, hogy felavassák az első amerikai emlékhelyet, amely az 56-os hősök előtt tiszteleg. Ez a denveri 56-os emlékpark. A parkot a Coloradói Magyar Klub álmodta és valósította meg. A park a Cherry Creek partján fekszik, az East Speer Boulevard mellett. A parkot is egy magyar mérnök tervezte még a 19. század elején.

A denveri 56-os emlékpark
A denveri 56-os emlékpark

1966-ban Colorado akkori kormányzója John Love, és Denver polgármestere, Tom Currigan szintén jelen voltak a denveri 56-os emlékpark avatásán.

Az emlékmű hátoldalán Abraham Lincoln gettysburgi üzenetéből olvasható egy részlet: „We here highly resolve that these dead shall not have died in vain”, amelyet Vörösmarty Mihály Szózatának hasonló mondanivalójú sorai követnek: „Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért…” A kommunizmus bukása után e két idézet alatt egy új bronz tábla kapott helyet: „The Revolution Triumphed” vagyis „A forradalom győzött” felirattal (1990 Március 25. – szabad választások, 1991. június 19. – szovjet csapatok kivonulása). Az emlékmű alapzatán 13 vas gyertyatartó utal a forradalom 13 dicső napjára.

Az emlékművet minden évben megkoszorúzzák a 56-os magyarok és a családtagjaik.  A Kőrösi Csoma Program egyik ösztöndíjasa 2016-ban tudósított a Hungarian Freedom Park-i megemlékezésről.

A Hungarikumokkal a világ körül csapata az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve 2019. október 23-án átnyújtotta új térképet az utókornak, és mindenkinek jó felfedezést kívána magyar vonatkozások felfedezésében!

Fogadjátok sok szeretettel térképünk bemutatóját! Fedezzük fel, hol vannak magyarok a nagyvilágban.

Published by