TV-műsor az őrvidéki magyarokról – Magyarok (orf.at)

Burgenlandban forgat szeptember második hetében a „Hungarikumokkal a világ körül“ című tévéműsor stábja. A magyar TV2 televízió sorozata egy egész évadot szentel a Kárpát-medence szórvány közösségeinek. A filmek célja, hogy a fiatal nézők figyelmét is felhívja a nemzeti értékekre.

A műsor világszerte fellelhető magyar nyomokat, közösségeket, épített vagy kulturális örökséget kutatja fel. Az afrikai, ázsiai és amerikai kalandok után a Trianoni békeszerződés 100. évfordulója szolgáltatta az apropót ahhoz, hogy a 4. évadban a Kárpát-medencei magyar közösségek kerüljenek a stáb reflektorfényébe. a 2021. január 2-án induló sorozatban az Őrvidék és a Muravidék magyarsága közös részben mutatkozik be.

Kurucz Dániel szerkesztő a stáb terveiről:

Audio aus rechtlichen Gründen nicht mehr verfügbar.
A stáb az ORF burgenlandi stúdiójában Bognár Lászlóval, a Népcsoport-szerkesztőség munkatársával (b2)

A műsor célja a kevéssé ismert vagy már elfeledett magyar szellemi vagy épített örökséget ismét beemelni a köztudatba. Az adások friss, fiatalos képi világgal mutatják be a témákat, a stáb sokat utazik, szívesen járja be gyalog a helyszíneket, a felkért interjúalanyok mellett az utca emberével is szóba elegyedik, hogy olyat mutasson nézőinek, amit turistaként nem láthatnak.

Főcímzene őrvidéki hangokon

A műsor főcímdala is új hangokon szólal meg majd a negyedik évad során. A stáb minden magyar közösségben felkért egy helyi népzenei együttest, hogy dolgozza fel saját stílusában a dalt. Burgenlandban az Őri banda készített feldolgozást, amelyből videóklip is születik majd.

 

Published by