Erzurum Hotel magyar vonatkozása

Kevesen tudnak az Erzurum Hotel magyar vonatkozásáról. Ankara egyik első nyugati típusú szállodája, az Ulus városrészben, amely az első világháború idején, 1916-17-ben épült. Magyar mérnökök tervezték és magyar mesterek építették fel. A szálloda története nem csupán az első világháborús magyar-török kapcsolatokkal fonódik össze, hanem a magyar vasútépítők szerepvállalásával is a keleti/anatóliai vasút építésében még a 19-20. század fordulóján. Ankara 1892-ben lett vasúti központ és végpont. 

Erzurum Hotel magyar vonatkozása
Erzurum Hotel magyar vonatkozása

Ebből következően egy évtized múlva már igény jelentkezett nyugati típusú szállodák építésére a városban. Ez a háború alatt csak növekedett. Nem tudjuk még, kik voltak azok a magyarok, akik az Erzurum Szállodát megtervezték és felépítették, de tudjuk, hogy remek neoklasszicista épületet húztak fel, amely a városban elsőként (az akkor épülő Avropa Szállodával együtt) mutatott rá a nyugati építészeti funkcionalitás előnyeire.

Amikor 1923-ban Ankara főváros lett, az 1920-as évek második felében az Erzurum Hotelre, mint iránymutató példaként tekintettek. A szálloda sikere megalapozta a magyar mérnökök, építők és szakmunkásoknak jó hírét is, így az 1920-30-as években szívesen látták a török fővárosban és másutt is (például: Muğla, Milas, Aydın stb.) a magyar szakemberek százait. Pár éve a szállodát felújították, régi formái új színben ragyognak.

Ankarában más helyeken is találkozhatunk magyar vonatkozásokkal. Tittes György egyike volt az 1920-30-as években Ankarában dolgozó építészmérnököknek. Az ő tervei alapján épült az első ankarai meteorológiai mérőház, amelynek meghatározó szerepe volt az országos meteorológiai szolgálat megteremtésében. A Réthly Antal vezetése alatt folyó programban a mérőházat 1927-ben adták át. Kivitelezői török és bolgár építők voltak. Az épület 1933-ban a Mezőgazdasági Főiskola kezelésébe került, majd az Ankarai Egyetem Állatorvosi Karához

Published by