Kossuth Lajos utca Ankara városában

Magyarország Ankarai Nagykövetségének 1990-es évek végi költözésével az új épület melletti egyik utca Mádl Ferenc köztársasági elnök 2002-es hivatalos látogatására való tekintettel a Kossuth Lajos utca nevet kapta Ankara városában. Ezzel együtt az utca elején, a nagykövetségi épület kerítésén egy Kossuth-emléktábla is elhelyezésre került, ami azóta az ankarai magyarok március 15-i megemlékezésének helyszíne.

Kossuth Lajos utca Ankara városában
Kossuth Lajos utca Ankara városában

Kossuth neve nem csak Ankarában kerül elő. Kütahya török településen található Kossuth Lajos emlékháza, hiszen az egykori kormányzó 1850 és 1851 között élt a településen. Az emlékhát, a kormányzónak, a magyar szabadságharcnak és a Törökországba menekült magyar emigránsoknak állít emléket. A házat 1982-ben adták át, és udvarát a magyar hős, Kossuth szobra díszíti, és egy emléktábla, a következő szöveggel: „Kossuth Lajos az 1848-1849-es szabadságharc és a független Magyarország lánglelkű vezére a török nemzet vendégszeretetéről 1850-től 1851-ig e házban lakott. Az emléktáblát 1952-ben, Kossuth Lajos születése 150. évfordulóján a Magyar Népköztársaság helyezte el.”

A Magyarország 1848-49-es szabadságharcát irányító Kossuth Lajos az osztrák sereg kiszorítását követően megfosztotta a Habsburg-házat a magyar tróntól, és az ország első kormányzó-elnöke lett. Azt követően, hogy vereséget szenvedtek az oroszok segítségével újból az országra támadó osztrák seregtől, Kossuth a családjával Kütahyába távozott száműzetésbe, ahol 1850-1851-ben tartózkodott. A Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium restauráltatta Kossuth kütahyai két emeletes, 7 szobás házát, és 1982-ben múzeummá. Méltán lehetünk büszkék arra a török utcára Ankara városában, melynek neve Kossuth Lajos utca.

 

Published by