Kossuth, Kütahya híressége

Kossuth Lajosra méltán emlékeznek egy török kisvárosban, melynek neve Kütahya. A kisváros Nyugat-Törökországban taláható, azonban kevés magyar emlékezetében él úgy mint Rodostó, amelyet mindenki a magyar történelemhez tud kötni. Pedig a kisváros két dologról is nevezetes. Az egyik a porcelánkészítés, amelynek köszönhetően Pécs testvérvárosa a török település. A két település szoros baráti viszonyt ápol, gyakran látogatják egymást a települések képviselői.

Azonban sokkal fontosabb, hogy a török településen található Kossuth Lajos emlékháza, hiszen az egykori kormányzó 1850 és 1851 között élt Kütahya településén. Az emlékhát, a kormányzónak, a magyar szabadságharcnak és a Törökországba menekült magyar emigránsoknak állít emléket. A házat 1982-ben adták át, és udvarát a magyar hős, Kossuth szobra díszíti, és egy emléktábla, a következő szöveggel: „Kossuth Lajos az 1848-1849-es szabadságharc és a független Magyarország lánglelkű vezére a török nemzet vendégszeretetéről 1850-től 1851-ig e házban lakott. Az emléktáblát 1952-ben, Kossuth Lajos születése 150. évfordulóján a Magyar Népköztársaság helyezte el.”

Kossuth-ház: Kossuth, Kütahya híressége
Kossuth-ház: Kossuth, Kütahya híressége

A Magyarország 1848-49-es szabadságharcát irányító Kossuth Lajos az osztrák sereg kiszorítását követően megfosztotta a Habsburg-házat a magyar tróntól, és az ország első kormányzó-elnöke lett. Azt követően, hogy vereséget szenvedtek az oroszok segítségével újból az országra támadó osztrák seregtől, Kossuth a családjával Kütahyába távozott száműzetésbe, ahol 1850-1851-ben tartózkodott. A Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium restauráltatta Kossuth kütahyai két emeletes, 7 szobás házát, és 1982-ben múzeummá. 

 

Published by