Semmelweis-szobor Torontóban

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóján, 2018-ban a Semmelweis-emlékév alkalmából számos eseményen, konferencián emlékeztek meg az anyák megmentőjéről. A torontói magyar diaszpórában is méltó módon állítottak emléket az orvosnak. 2019. február 6-án Magyarország Torontói Főkonzulátusának szervezésében, számos támogató közreműködésében sikerült valósággá váltani a szoboravatást.

A műalkotás Polgár Botond munkáját dícséri, aki bronzból készítette el Semmelweis képmását. Az avatáson beszédet mondott Palkovits Valér főkonzul, aki kiemelte: az emlékév alkalmából Semmelweis Emlékbizottság alakult Rosivall László kezdeményezésére, melynek keretében a világ 14 országában tehetséges magyar szobrászművészek Semmelweis szobrait állítják ki.

Az eseményen Dr. Forbáth Péter osztotta meg a nemzetközi hallgatósággal Semmelweis szakmai érdemeit. Magyarként büszkességgel vettem részt a szoboravatáson. Mostantól, ha bárki belép a Mount Sinai Kórház szülészeti osztályára, Semmelweis szobrát láthatja a bejáratnál.

Forrás

Published by