Jászberény utca Iránban – Jazd

Jazdban, ha a városban sétálunk, ne lepődjünk meg, hasz nembejön velünk a Jászberény utca. Irán egyik legérdekesebb városa a sivatagban található, 450 ezres város, Jazd. A település 2017-óta az UNESCO kulturális világörökség része, köszönhetően kiemelkedő kultúrájának, amely „a sivatagi túléléshez szükséges, korlátozottan rendelkezésre álló javak felhasználásának élő tanúja”.

A települést sokan látogatják a magyarok, köszönhetően a jász magyar rokoni kapcsolatoknak, hiszen a város neve, és a „jász” népcsoport nevének egybeesése nem véletlen. A város és a környék, a jászok eredeti lakóhelye, nem véletlen, hogy Jazd 2007-óta Jászberény testvérvárosa.

Térkép

A Jászberény és Jazd kapcsolata az előző évezred végére nyúlik vissza. A jászok 1995-ös világtalálkozóján ajánlotta Irán budapesti nagykövete, a két város közötti együttműködést, a „testvéri kapcsolatokra” tekintettel. A magyar város első küldöttsége 1996-ban látogatott a városba, míg rendszeresen érkeznek iráni küldöttségek is a jászsági városba.

Az iráni városban Jászberény iránti tiszteletből még Jászberény utca is van. A két város közötti barátságot több ajándék is szimbolizálja. Jazd főterén állították ki Jászberény ajándékát, Lehel kürtjét, míg a jászsági város térplasztikája is megtalálható az iráni városban. 2013-ban az iráni város egy széltoronnyal ajándékozta meg Jászberényt, amely a jellegzetes építménye Jazdnak és környékének, a széltorony azóta is a Jászberény városát díszíti.

Olvasd el a többi Ázsia-cikkünket.

Published by