Hogyan kapcsolódik Jászberény Jazd városához?

Irán egyik legérdekesebb városa a sivatagban található, 450 ezres város, Jazd. A település 2017-óta az UNESCO kulturális világörökség része, köszönhetően kiemelkedő kultúrájának, amely „a sivatagi túléléshez szükséges, korlátozottan rendelkezésre álló javak felhasználásának élő tanúja”. Tudjátok, hogyan kapcsolódik Jászberény Jazd városához?

A települést sokan látogatják a magyarok, köszönhetően a jász-magyar rokoni kapcsolatoknak, hiszen a város neve, és a „jász” népcsoport nevének egybeesése nem véletlen. A város és a környék, a jászok eredeti lakóhelye, nem véletlen, hogy Jazd 2007-óta Jászberény testvérvárosa.

Tudjátok, hogyan kapcsolódik Jászberény Jazd városához?
Tudjátok, hogyan kapcsolódik Jászberény Jazd városához?

A két város kapcsolata az előző évezred végére nyúlik vissza. A jászok 1995-ös világtalálkozóján ajánlotta Irán budapesti nagykövete, a két város közötti együttműködést, a „testvéri kapcsolatokra” tekintettel. A magyar város első küldöttsége 1996-ban látogatott a városba, míg rendszeresen érkeznek iráni küldöttségek is a jászsági városba. A két város közötti barátságot több ajándék is szimbolizálja.

Az iráni város főterén állították ki Jászberény ajándékát, Lehel kürtjét, míg a jászsági város térplasztikája is megtalálható az iráni városban. 2013-ban az iráni város egy széltoronnyal ajándékozta meg Jászberényt, amely a jellegzetes építménye Jazdnak és környékének, a széltorony azóta is a Jászberény városát díszíti.

Térkép

Olvasd el a többi Ázsia-cikkünket!

A Hungarikumokkal a világ körül csapatának egyik küldetése az, hogy világszerte feltérképezze a magyarsághoz köthető emlékhelyeket, embereket és hagyatékokat. Magyarok a nagyvilágban sok helyen élnek. Pont ezért az elmúlt három évben számtalan országot meglátogattunk, ahol hihetetlen kalandokban volt részünk.

Amellett, hogy felfedeztünk különböző kultúrákat és népeket, szerte a nagyvilágban magyar lábnyomokra bukkantunk. Azért, hogy az átélt emlékeinket közelebb hozzuk nézőink és minden érdeklődő számára, létrehoztunk egy interaktív világtérképet, amelyen elhelyeztük legfontosabb utazásainkat.

Published by