HVK_logo_fb

Amerikában élő, magyar cserkészekről forgatott az egykori egri főiskolás – Heol.hu

Külföldön élő magyarokat mutatnak be a lelkes fiatalok.

Horváth Erika a Mokka stúdiójában

Hungarikumokkal a világ körül csapata legutóbb másfél hónapon át kutatott Amerikában az elfeledett magyar örökségek után – derül ki a Mokka felvételéből.

Az egri Eszterházy Károly Főiskolán végzett Horváth Erika szerkesztőként és vágóként működött közre a műsor új évadában, melynek első része január 7-én lesz látható a TV2-n.

A felvételből kiderül, az alapötletet az adta a produkcióhoz, hogy a lelkes fiatalok úgy gondolják, rengeteg minden van a határainkon túl, amikre büszkék lehetnénk, de idáig keveset lehetett hallani róluk. Ezeket kívánják bemutatni a magyar közönségnek.

– Az egyik legkiemelkedőbb a clevelandi cserkészek közössége. Rendkívül tiszteletre méltó, ahogy ápolják a magyar hagyományokat – emelte ki Horváth Erika. A csapat ellátogatott a cserkészek egyik eseményére, megismerték őket, és az ő külhoni törekvéseiket is megmutatják majd műsorukban.

Horváth Erika a TV2-nek elmondta, az új évad egyik legfontosabb kérdésköre, hogy hogyan tudják megőrizni külföldön a magyarságukat az emberek, s hogyan éltetik az anyanyelvüket. Vannak, akik kevésbé, mások büszkén vállalják hovatartozásukat. Olyannal is találkoztak, aki hetedik generációs magyar, és még mindig beszéli a nyelvet, pedig nincs már kapcsolata hazánkkal, de olyan emberről is tudnak, aki a húszas éveiben ment ki Amerikába, és a gyerekei nem tudnak magyarul.

https://tv2play.hu/mokka/hungarikumokkal_a_vilag_korul_elfeledett_magyar_oroksegek_amerikaban_mm

Meruk Marcell rendező, kreatív producer a Mokka műsorában elmondta, az emberek azt gondolhatnák, könnyű dolguk van külföldön, hiszen magyarként magyarokkal forgatnak, azonban megkeresni ezeket a családokat, s a lakhelyükön bepillantást nyerni az életükbe nem egyszerű, sok kutatómunkát igényel. Ahogy az előző évad véget ért, máris kezdték szervezni a következőt, rengeteg munkájuk van az új évadban.

Published by