Mexikó „magyar” császára – Hungarikumokkal a világ körül 5/8.

Aztékok, befuccsolt sztereotípiák, magyar történetek és az a rengeteg chili: újabb sztorikkal búcsúznak a közép-amerikai utazók.

A Mandiner oldalán megjelent cikkünket alább közöljük.

Mexikó magyar császára? Már amennyiben Ferenc József öccsét, a magyarul folyékony beszélő és magát magyarokkal körülvevő Habsburg-Lothringiai Ferdinánd Miksa József Máriát hazánk fiának tekintjük. E ponton, ha túllendülünk, azonban igen érdekes történetekre bukkanunk Mexikó legsötétebb és talán legfontosabb korszakából.

„- Áh magyarok! Sokat tudnék nektek mesélni.
– Igen? És miről is pontosan?
– Zákány Csala Istvánról, Klerián Máriáról, Csizmadia Jánosról, vagy éppen Tüdős Józsefről. Van egy kis időtök?”

Így esett, amikor egy querétarói srác leszólított minket, hogy pár pesóért elmesélje mindazt, amit a mexikói töri faktokon tanítanak a mexikói köztársaság születéséről. Szívesen szpojlereznénk a magyar-magyar csatákról, szürreális történetekről, de vasárnap 12.00-kor a TV2-n lesz hozzá háttérzene is.

Kényszermunkától a világhírnévig

Mexikó leghíresebb magyarját mégsem Miksának hívják, hanem  Kepenyes Pálnak. Szobrász, ékszerész, örök túlélő élete egyértelműen egy teljes estés nagyjátékfilmért kiált. Nem csak azért, mert munkáiból Madonnától Jacqueline Kennedyn és Arnold Schwarzeneggeren át Bill Gates-ig igen sokan vásároltak,

de sose felejtette el, honnan jött, és azt sem, hogy miért.

Az ’50-es évek üldözöttje lett, ahogyan több tízezren akkoriban. Koholt vádak alapján börtönbüntetésre, majd kényszermunkára ítélték: az ’56-os forradalom kitörése nélkül valószínűleg sose szabadulhatott volna a szögesdrótok mögül és sose vált volna kora egyik legkiemelkedőbb szobrászává.

Mindkét hazája kitüntette: Magyarország Kossuth-díjjal, Mexikó pedig Becsületrenddel. Sőt, beválasztották Mexikó 200 legismertebb embere közé. Magyarországra csak 1992-ben tért vissza először, de bevallása szerint magyarságát ezalatt nem tagadta meg, csupán mexikóivá vált. Kepenyes Pál tavaly februárban halt meg, műremekek százait hagyva maga mögött.

Szentek az üvegablakon át

Mexikóváros rengetegében még egy Bartók Béla tér is helyet kapott, bár valljuk be, nem épp legszemetgyönyörködtetőbb része a városnak. Egy kicsit közelebb sétálva a Zócalóhoz, vagyis Mexikóváros Kossuth teréhez azonban kezdenek előbújni a turisták és eltűnnek a félig szétkapott roncsautók.

Juarez negyed viszonylagos biztonságában

egy kicsi, de annál tündéribb templomra bukkanhatunk,

amely a mi szívünknek talán a legkedvesebb. A helyiek által csak magyar templomként emlegetett Jézus Szíve templom gyakorlatilag lázári álmából ébredt fel a magyar államnak hála. Ugyanis 2017-ben Mexikóváros több épületét porig rombolta egy a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés. És hogy miért magyar templom? Nézzétek majd az ablakokat!

Budapest Café

Hol máshol zárhatnánk le 40 napnyi forgatást, mint Mexikó legjobb magyar éttermében? Hála a Birringer családnak, nem csak kínai, vietnámi és amerikai konyha lelhető fel a mexikói ételek tengerében. Azon túl, hogy a magyar utazó bele tud botlani egy ismerős ízbe, fontos megjegyezni, hogy jó néhány hazai étterem erősen könyöröghetne a receptekért. Ráadásul, valljuk meg, még ma sem egyszerű beszerezni a paprikát és fehérrépát Európán kívül.

Adios, amigos!

Búcsúzva Mexikótól, az ötödik évadunktól,

még egyszer utoljára beleszippantunk az itteni párás, történelemtől sűrű levegőbe.

És amikor egy „adiosszal” búcsút intünk Amerika ezen részének a repülőről, az emlékek még akkor sem halványulnak. Aztékok, befuccsolt sztereotípiák, magyar történetek és az a rengeteg chili… ezek és az itt átélt történetek örökre velünk maradnak. Ahogy reményeink szerint Te is, kedves olvasó, aki hétről hétre figyelemmel kíséred utazásainkat és ennek köszönhetően most is a füledben cseng a mariachi.

Találkozunk a hatodik évadban!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire hálásak vagyunk a munkánkért, hiszen eljuthatunk szerte a világban olyan helyekre, ahová csak kevesen. Sok ember és szervezet összefogása, valamint támogatása kell ahhoz, hogy ez a műsor létrejöhessen! Hatalmas köszönet ezért a 5. évad főtámogatójának, a Szerencsejáték Zrt.-nek!

Published by