Bukarest

 

Bukarest már ez első, az orosz megszálló csapatok által készített felmérésen is egy kozmopolita város képét festette: 1810-ben, az akkor 70 ezer lakos közül 1226 fő volt úgynevezett “osztrák”, ami főként magyart jelenthetett. Tömegesen a világosi fegyverletétel után érkeztek magyarok Havaselvére, minekután 1899-ben a 282 ezer bukaresti lakos közül már mintegy 20 ezer magyar volt. 1930-ban ez a szám 24,052 ezer főre emelkedett, de az Országos Magyar Párt még ezt az eredményt is megóvta, mondván az igazság valahol a 30-35 ezer bukaresti magyar körül lehet: ekkor nevezhették gunyorosan Bukarestet Budapest után a második legnagyobb magyar városnak. A másodi bécsi döntés és a második világháború után gyorsan apadt a magyar lakosok száma, kiknek száma a hivatalos statisztikák szerint mintegy 3500, de a valós számuk ennél azért magasabb kell, hogy legyen, hiszen csupán az RMDSZ bukaresti nyilvántartása 6000 magyar lelket számlál.

A város azért tartogat érdekes magyar emlékeket. Kevesen tudják, hogy Széchenyi István az egységes Budapest nevet, Bukarest mintájára vetette fel a magyar országgyűlésnek 1831-ben. Ahogy mondta: „kevés év, sőt hónap múlva olyan megszokottan s könnyen hangoznék, mint Bukarest”. Miután a román várost többször is tűzvész pusztította, a bukaresti elöljárók a legnagyobb magyar javaslatára építették fel azt a tűzoltótornyot (a bukaresti magyarok tűzvigyázó toronynak hívják), amelyet a körfolyosója miatt, a ’folyosó’ szavunk alapján a mai napig „foişor”-nak neveznek: Foişorul de Foc.

A város első református templomát 1819-ben, Sükei Imre lelkész által indított közadakozásból építették, de kicsivel több, mint 150 évvel később 1972-ben újabb református templomot Kádár János építtetett Bukarestben, igaz Ceausescunak is voltak feltételei: a templomnak nem lehetett tornya és nem látszódhatott az utcáról. Mindemellett Bukarestben működik az Ady Endre Elméleti Líceum és a Bukaresti Tudományegyetemen hungarológiai tanszéke is várja a román és a magyar diákokat egyaránt.

Források:
https://www.maszol.ro/index.php/hatter/35637-bukarest-555-magyarokkal-sztereotipiakkal
https://magyarhang.org/kulfold/2018/10/21/sok-temetesen-csak-ket-magyar-van-en-es-a-halott/?fbclid=IwAR0EcTRx2A3qjKi5NETe6-0NSiYFm5E_a8X6JWQRZ20xhD9oYud7wUMgjIU
Fotó: Melegferi

Published by