Orbán mester Demirköyben

Demirköy falujában kevesen gondolnák, hogy magyar emléket találunk. Pedig a faluban, 2011-ben avattak fel egy kopjafát, az erdélyi származású ágyúkészítő Orbán mester, emlékére. Az ő emlékére készített kopjafát a csíkszeredai Török Csaba fafaragó művész.

1453. május 29-én foglalta el II. Mehmed oszmán szultán Konstantinápolyt, ezzel megszűnt az ezeréves Bizánci Birodalom, a keleti kereszténység legfőbb központja. Orbán az 1453-as konstantinápolyi ostrom során harcolt a törökök oldalán, és itt szerzett magának olyan hírnevet, hogy a törökök a mai napig tisztelettel emlegetik a nevét.

Térkép

A legenda szerint az ostrom során óriási jelentősége volt egy hatalmas ágyúnak, melyet a mester készített. A mester emlékére emelt kopjafa helyszínéül azért választották Demirköy faluját, mert  határában található az a kohó, ahol a hatalmas méretű ágyút egykor készítették.

Nem ez az egyetlen török-magyar vonatkozás. Tittes György egyike volt az 1920-30-as években Ankarában dolgozó építészmérnököknek. Az ő tervei alapján épült az első ankarai meteorológiai mérőház, amelynek meghatározó szerepe volt az országos meteorológiai szolgálat megteremtésében. A Réthly Antal vezetése alatt folyó programban a mérőházat 1927-ben adták át. Kivitelezői török és bolgár építők voltak. Az épület 1933-ban a Mezőgazdasági Főiskola kezelésébe került, majd az Ankarai Egyetem Állatorvosi Karához. Az épületben jelenleg Állatorvoslás-történeti Múzeum működik, amelyet 2012-13-ban felújítottak. Tittes György 1940-ben a Magyar Földrajzi Társaság tagjaként több előadást is tartott Törökországról az Országos Tiszti Kaszinóban.

Published by