Arpadhon – Albany

Délkelet Louisiánában található Albany városa. A települést valaha Árpádhonnak nevezték. Három magyar telepes Bruskay Julius, Mocsary Ádam, and Zboray Theodore érkezett először a területre. A meleg éghajlat és földszerzési nehézségek ellenére ígéretesnek ítélték meg a környék adta lehetőségeket. A Charles Brakenridge nevű fűrészmalom elegendő munkát adott a terület telepeseinek.

Az újdonsült magyar jövevények rögtön kampányolni kezdtek a magyar közösségek körében, és arra biztatták az embereket, hogy csatlakozzanak hozzájuk Louisianába: levelezni kezdtek barátokkal, családtagokkal, körbejárták az északi magyar közösségeket. Az illinoisi vasúttársaságtól még szponzorációt is szereztek, hogy hirdessék a környékbeli lehetőségeket a clevelandi magyar újságban.

Az erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket: 250 magyar család költözött a területre, ami nagyjából 1500 főt jelentett. Mind a két gyülekezet, a katolikus és a református is képviseltette magát, így két magyar templom is megépülhetett a városkában. Amikor a fűrésztelep bezárt, a lakosság mezőgazdaság felé fordult és főleg epertermesztéssel teremtette meg a megélhetését.

A 30-as, 40-es évekre az erős magyar identitás erodálódni kezdett és a város közössége szinte teljesen amerikanizálódott. A 70-es években valamennyire ismét újjá éledt a helyi közösségek öntudata. Ennek hatására magyar származású helyiek egy csoportja megalkotta az Árpádhon Hungarian Settlement Cultural Association nevű hagyományőrző egyesületet. Elsődleges feladatuknak tekintik a szüreti mulatság (Hungarian Harvest Dance) hagyományának ápolását, illetve a magyar konyhaművészet értékeinek továbbadását.

Published by