hugyecz lászló

Hugyecz László építészete – Sanghaj magyar arca

Kevesen tudják, hogy Sanghaj több ikonikus épületét egy magyar építész tervezte. Az építész, Hugyecz László kalandos úton került a távoli városba, a felvidéki Besztercebányáról. Hugyecz László 1893-ban született, a felvidéki Besztercebányán, egy hatgyermekes család fiaként.

Fiatalon Budapestre költözött, ahol a Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnöknek tanult, azonban az első világháború kitörése miatt felcsapott katonának. A világháború során orosz hadifogságba esett, ahol kivételes nyelvtudásával és építészi tehetségével hamar kivívta a fogvatartói elismerését. Képességeinek köszönhetően, a hadifogság alatt egyre több építkezés irányításával bízták meg.

A hadifogság alatt azonban súlyosan megbetegedett, így egy hadirokkant vonatra került, amelyről a kínai határ közelében több társával megszökött, és Sanghaj felé vette az irányt. A városba érve a Rowling A. Curry építészirodánál kezdett el dolgozni, ahol gyorsan lépdelt felfele a ranglétrán. Nyelvi gondjai sem akadtak, hiszen a hadifogság óta nem csak oroszul, de kínaiul is megtanult.

Építészi sikereinek köszönhetően 1925-re saját céget tudott alapítani, L.E.Hudec néven, amely a város egyik legtermékenyebb építészirodájává nőtte ki magát. Ő maga 37 épületet tervezett meg Sanghajban, amelyek közül kiemelkedik a 24 emeletes Park Hotel, amely közel 50 évig a város legmagasabb épületének számított.

Olvasd el a többi Ázsia-cikkünket.

Published by