5094F9EF-F7BC-45CE-AE86-3BC290820DFE

Kudumáj, nyári tél, afro-székelyek: Dél-Afrika magyar szemmel – Miki&Dani beszámolók I.

Hangmérnökünk, Miki és egyik műsorvezetőnk, Dani hetente megosztják velük beszámolóikat, melyeket a 2. évad forgatása során szereztek.


Dél-Afrika, Szváziföld, Dél-Afrika.

A hosszadalmas előkészületeket követően a stáb végül 2018. június 26-án érkezett meg Johannesburgba, Dél-Afrika legnagyobb városába. Bár Afrika leggazdagabb országának három hivatalos fővárosa is van (Pretoria, Bloemfontein, Fokváros), Johannesburg tagadhatatlanul az ország kohéziós ereje és gazdasági központja is egyben. A mi szempontunkból azonban sokkal fontosabb volt, hogy nagyjából minden harmadik Afrikában élő magyar Johannesburg, vagy ahogy a helyiek hívják, Joburg és környékén lakik.

Egy orvos házaspár, a Kiss család várt minket a reptéren, hogy pár jó tanáccsal ellássanak, mielőtt belevetjük magunkat a 68 napnyi forgatásba. Megtudtuk tőlük, mit is jelent az afro-székely kifejezés, de azt is, hogyan él egy Dél-Afrikában élő magyar gyémántkereskedő. Jó barátjuk, Solomon Marius ugyanis nem akármilyen vacsorával várt minket.

Otthon, a Klauzál téren van még egy piros kockás terítős étterem, ahol a reszelt májat nagyjából úgy csinálják, ahogy a nagymamám régebben. Persze addig nem ettünk még reszelt kudumájat… Érdemes kipróbálni. Főleg édesburgonyával.

Megtudtuk, hogy a kudu húsa amúgy is a világ élvonalába tartozik, csak egyelőre nálunk még nem terjedt el. Tehát íme, a csodálatos lehetőség azoknak, akik épp a gasztro kitörési pontokat keresik a Kárpát-medencében. Solomon dél-afrikai-magyar fúziós konyhája természetesen tartogatott még meglepetéseket, ahogy következő úti célunk, Szváziföld is.

Az első beszámolót ITT olvashatjátok.

Published by