HVK_logo_fb

Hungarikumokkal a világ körül – A 65. Clevelandi Cserkésznapon forgatott Kurucz Dániel – bocskairadio.org

Kurucz Dániel műsorvezető-producer, a Hungarikumokkal a világ körül című műsor házigazdája a 65. Clevelandi Cserkésznapon anyagot és ihletet gyűjtött sorozatuk hatodik évadához, amely az észak-amerikai magyarokat lesz hivatott bemutatni 2023-ban.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

https://www.facebook.com/BocskaiRadio/videos/371725687938062/?ref=embed_video

“Szeretnénk, ha hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy ne szűnjön meg a magyar világlátás Bécsnél és az „Óperencia” kereteit kitágíthassuk, amennyire csak lehet.” – olvasható a Hungarikumokkal a világ körül honlapján. A 2017-ben startolt magyar televíziós produkció mögött mára csaknem féltucat dokumentumfilm sorozat évad van már, de kiaknázatlan terület még bőven szerepel a bakancslistájukon. Egyszerre keresik a kalandorok a magyar vonatkozású helyeket, és viszik a magukkal a magyar értékeket, jó hírünket.

Kurucz Dániel meglepetten tapasztalta, hogy egy furcsa pandémiás évben is életre tudták hívni a clevelandiek – a tavaly sokak szomorúságára elmaradt – cserkészrendezvényt. Jóleső érzés volt számára látni, hogy hány generációnyi magyar tud találkozni a fesztiválon Amerika különböző pontjaiból. Különleges hangulatúnak nevezte az alkalmat: családias, magyaros, de ugyanakkor érezhető a cserkész hatás.

“A cserkészet nélkül ma nem nagyon tudnék itt magyarul beszélgetni.” – A műsorvezető 2013-ban már járt az Egyesült Államokban, Bostonban. Akkor is a cserkészet és a magyarság elválaszthatatlan összefonódását kezdte kutatni, és a 65. Cserkésznapon is öreg cserkészeket szólaltatott meg.

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a világ olyan pontjain – Iránban, Kínában, Dél- Afrikában – készítettek interjút a stáb tagjai, ahol elsőre nem is gondolnánk, hogy vannak nemzettársaink. Izgalmasabbnál izgalmasabb élmények találhatók a hungarikumokkal.com internetes oldalon. Az eddig publikált négy évad megtalálható a youtube-csatornán, de izgalmas és friss tartalmakért szívből ajánljuk a műsor közösségi oldalát is: facebook.com/hungarikumokkal

Az ötödik évad Latin-Amerika magyar kincseit fedi fel hamarosan, a clevelandiek pedig – ahogy már fentebb említettük – 2023-ban láthatják az Észak-Amerikáról készült tartalmakat.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Published by