Vámos György – Magyar építészet Nairobiban

Kelet-Afrika legnépesebb városa Nairobi. kevesen gondolnák, hogy a Kenya fővárosának is van magyar vonatkozása. A város számos épületét a magyar származású építész Vámos György tervezte.

Vámos György - Magyar építészet Nairobiban
Vámos György – Magyar építészet Nairobiban

Többek között a postahivatal, és a kenyaiak egyik egfontosabb történelmi személyiségének Jomo Kenyatta-nak a mauzóleuma is a magyar építész műve. Az építész 1910-ben született Budapesten, később építészetet tanult Bécsben. Vámos fiatalkora tele vol nehézségekkel. A 20. század elején azon európai zsidók közé tartozott, akik életét megkeserítették az éppen felemelkedő fasizmus eszméje.

Mint abban az időben sokan, úgy döntött, hogy elmenekül, és elvállalt egy állást Irakban, ahol
a brit kormánynak dolgozott. Később csatlakozott a brit fegyveres erőkhöz. Mivel Magyarországon született, nem britnek, hanem „idegennek” tekintették. A második világháború előrehaladtával több száz más “idegennel” együtt Ugandába internálták, ahol
beleszeretett a kontinensbe.

Térkép

Vámos György a háború végét követően 1946-ban leszerelt, ugyanakkor nem látta értelmét visszatérni Európába, ahol rokonai többsége odaveszett a náci uralom alatt, még mielőtt Európa felszabadult volna. Nairobiban telepedett le és Heini Lustmannel építészeti irodát nyitott.

Itt elolvashatod a többi afrikai történetünket. 

A Hungarikumokkal a világ körül csapatának egyik küldetése az, hogy világszerte feltérképezze a magyarsághoz köthető emlékhelyeket, embereket és hagyatékokat. Magyarok a nagyvilágban sok helyen élnek. Pont ezért az elmúlt három évben számtalan országot meglátogattunk, ahol hihetetlen kalandokban volt részünk.

Amellett, hogy felfedeztünk különböző kultúrákat és népeket, szerte a nagyvilágban magyar lábnyomokra bukkantunk. Azért, hogy az átélt emlékeinket közelebb hozzuk nézőink és minden érdeklődő számára, létrehoztunk egy interaktív világtérképet, amelyen elhelyeztük legfontosabb utazásainkat.

Published by