Gróf Széchenyi Andor

Perszepolisz az egyik legkedveltebb turistaközpont Iránban, az egykor virágzó város megszűnését Nagy Sándor hódításai okozták. Nevének jelentése: „perzsák városa”. Kevesen tudják, hogy olyan méltán híres magyarok hagyták itt lábnyomaikat, mint Gróf Széchenyi Andor.

A város 1979 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, páratlan építészeti emlékeinek köszönhetően. Ezek közül az egyik, a „Népek kapuja”, amelyet I. Xerxész uralkodása alatt emeltek, ezért is sok helyen, mint Xerxész-kapu jelenik meg.

Gróf Széchenyi Andor
Gróf Széchenyi Andor

A kapun található Gróf Széchenyi Andornak a vésete, amelyet 1892-93-as útja során készített. A kapun szerepel a világutazó neve, valamint a látogatásának a dátuma. Széchenyi Andor 1865-ben született Pesten, Széchenyi István unokájaként.

Már 23 éves korátólkülönböző utakat szervezett a világ minden tájára. Útjai során eljutott az Atlanti-óceán déliszigetvilágába, ahol számos szigetet bejárt. Később Szomáli-földre, a mai Szomáliába is eljutott, amelyet követően útjai Kínába, Oroszországba és Perzsiába vezették.

Térkép

Ismét hatalmas fába vágtuk a fejszénk. Digitális térképre szeretnénk összegyűjteni a világban fellelhető összes, a magyarság számára fontos emlékhelyet, így megalkotva a magyarság digitális térképét. Hogy miért? Egyrészről, aki követi a sorozatunkat, az tudhatja, hogy a Hungarikumokkal a világ körül nemcsak egy egyszerű utazós műsor, hanem küldetése van. Utazásaink során bemutatjuk a távoli országok magyar vagy magyarul beszélő közösségeit. Valamint ellátogatunk olyan helyekre, ahová átlagos forgatócsoportok nem járnak.

Published by