Schöfft Ágoston és a Princess Bamba Collection

Talán kevesen tudják, de a Princess Bamba Collection egy magyar festő nevéhez fűződik. Schöfft Ágoston, a 19. század kiemelkedő magyar festőjeként vonult be a történelembe. Kevesen gondolnák, hogy a művész nem csak festményei miatt lehet híres. Élete során beutazta lényegében az egész világot. Beutazta Ázsiát, járt Indiában, Pakisztánban, Törökországban, míg élete végén még Észak-Amerikába és Mexikóba is eljutott. Ki más készíthette az egyetlen arcképet Kőrösi Csoma Sándorról, ha nem a vele jó barátságot ápoló, és szintén világutazó Schöfft Ágoston?

Princess Bamba Collection

De nem csak Kőrösi Csoma Sándor arcképét köszönhetjük Schöfft Ágostonnak. Ha valaki ellátogat Pakisztánba, és felkeresi Lahore városát, az erődben találkozhat Schöfft Ágoston műveivel. Itt őrzik, a Princess Bamba Collection névre hallgató festményeit, amelyeket 1863-ban adott el a helyi maharadzsának. A festmények az erőd központi részében, a nagyteremben kerültek kiállításra, hiszen a maharadzsa célja az volt, hogy egy uralkodóhoz méltó palotává alakítsa az épületet.

Térkép

A kollekció a nevét, a maharadzsa lányáról Bamba hercegnőről kapta, aki egy nagy művészeti gyűjteményt halmozott fel magának, és ebbe kerültek a maharadzsa halála után Schöfft festményei is. A képek a korban kifejezetten híresnek számítottak, Schöfft Ágoston képeiért még egy titokzatos miniszter is érdeklődött, hogy megvásárolja őket, azonban a maharadzsa családja nem volt hajlandó megválni a képektől, amelyek a mai napig Lahore városában tekinthetők meg.

Olvassátok el a további cikkeinket.

Published by